Pandemia/ Rregullat e reja, çfarë lejohet dhe çfarë jo në vendet e BE

Masat për parandalimin e koronavirusit po futen në të gjithë Evropën.

Shumë përfshijnë rivendosjen e kufizimeve të cilat ishin lehtësuar pas bllokimeve fillestare.

Ja disa nga shtetet që kanë shtrënguar masat:

Francë: Parisi ka mbyllur baret

Të gjithë baret në Paris janë mbyllur nga 6 tetori për dy javë.

Por bizneset që shërbejnë ushqim mund të qëndrojnë të hapura deri në orën 22:00. Sidoqoftë, ata do të duhet të vendosin masa të reja sanitare dhe të regjistrojnë detajet e kontaktit të klientit.

Sallat e leksioneve universitare në kryeqytet duhet të pranojnë një numër të përgjysmuar të kapacitetit të tyre dhe puna nga shtëpia duhet të ketë përparësi.

Javën e kaluar bare dhe restorante në 11 qytete, përfshirë Parisin, u urdhëruan të mbyllen në orën 22:00. Në Marsejë, ata u mbyllën plotësisht për 15 ditë.

Në të gjithë Francën, tubimet janë të kufizuara në 10 persona. Janë ndaluar dasmat dhe të gjitha eventet e tjera që përfshijnë grumbullimin e njerëze.

Maskat janë të detyrueshme në hapësirat e mbyllura publike në të gjithë Francën, ndërsa zona specifike kanë futur rregulla shtesë.

Spanjë: Madridi përsëri me kufizime

Pothuajse pesë milion njerëz i janë nënshtruar një kufizimi të ri në kryeqytet dhe nëntë qytete përreth.

Njerëzit mund të lëvizin nga njëra zonë në tjetrën vetëm për të shkuar në punë, shkollë ose për kujdes mjekësor. Distancimi social është i detyruar dhe tubimet janë të kufizuara në gjashtë persona. Baret dhe restorantet duhet të mbyllen deri në orën 22:00. Së bashku me dyqanet, ata kanë kufizuar numrin e klientëve që lejohen në ambientet e brendshme.

Maskat e fytyrës duhet të mbahen nga kushdo mbi moshën gjashtë vjeç në të gjitha format e transportit publik dhe hapësirave të brendshme.

Shumica e rajoneve në Spanjë i kanë bërë maskat të detyrueshme edhe jashtë.

Hollandë: Kufizime në qytetet kryesore

Autoritetet Hollandeze futën masa të reja nga 29 shtator, pasi numri i të infektuarve ditore u rrit në nivelin më të lartë që nga fillimi i pandemisë.

Njerëzit këshillohen të mbajnë maskë nëpër dyqanet dhe bizneset duhet të mbyllin aktivitetin e tyre deri në orën 22:00.

Tubimet shoqërore brenda shtëpive nuk duhet të kalojnë tre persona. Gjithashtu ngjarjet sportive do të luhen pa tifozë rreth fushës.

Masat do të qëndrojnë për të paktën tre javë.

Masat e mëparshme, të tilla si mbajtja e maskave në transportin publik, do të vazhdojnë të zbatohen. Autoritetet lokale mund të zbatojnë masat e tyre shtesë.

Gjermani: Rregulla të reja për mbërritjet nga vendet me rrezik të lartë

Ndalimi i tubimeve të të gjitha llojeve është në fuqi që nga nisja e pandemisë në Gjermani.

Testimi në aeroporte ka qenë i detyrueshëm për njerëzit që mbërrijnë nga vendet me rrezik të lartë. Por nga 30 shtatori udhëtarëve iu është dashur të izolohen për 14 ditë.

Njerëzit që nuk mbajnë maska në dyqane ose në transportin publik përballen me një gjobë minimale prej 50 euro (46 £).

Autoritetet gjermane ranë dakord për të futur masa të mëtejshme në rajone ku shkalla e të infektuarve është e lartë. Mbledhjet publike do të kufizohen në 50 persona dhe ato private në 25. Personat që nuk lënë informacione të sakta të identitetit në restorante dhe bare do të gjobiten.

Në Berlin, i cili është midis rajoneve me rritjen më të madhe të infektimeve, restorantet dhe baret do të duhet të mbyllen në 23:00 nga 10 Tetori. Festat dhe tubimet private do të kufizohen në 10 persona. Në restorante do të lejohen vetëm pesë persona për tavolinë ose anëtarët e dy familjeve.

Itali: Maskat të detyrueshme jashtë

Italia e ka bërë të detyrueshme mbajtjen e maskave edhe në hapësirat e jashtme.

Italianët gjithashtu duhet të mbajnë maska ​​në ambiente të mbyllura kudo, përveç në shtëpi private.

Në shkolla, maskat janë të detyrueshme për të gjithë fëmijët mbi moshën gjashtë vjeç.

Të gjitha klubet e natës janë mbyllur.

Danimarkë: Baret duhet të mbyllen herët

Danimarka ishte një nga vendet e para në Evropë që rihapi shkollat ​​në prill. Sidoqoftë, në fund të gushtit numri i rasteve filloi të rritet ndjeshëm.

Qeveria u përgjigj duke i bërë maskat të detyrueshme në transportin publik.

Në Kopenhagë dhe zonat përreth, të cilat kanë parë një rritje të rasteve, baret, restorantet dhe klubet e natës tani duhet të mbyllen në 22:00. Festat private, dhe tubimet si dasmat, duhet të përfundojnë në të njëjtën kohë dhe maskat duhet të mbahen në amientet e brendshme.

Belgjikë: Tifozët e futbollit kthehen në stadiume

Në kryeqytetin belg, Bruksel, mbajtja e maskës së fytyrës nuk është më e detyrueshme në të gjitha vendet publike, që nga 1 tetori.

Sidoqoftë, maskat janë ende të rekomanduara në vendet ku një distancë prej 1.5 m nuk mund të garantohet.

Sidoqoftë, masa të tjera të reja në Bruksel u futën: kafenetë dhe baret duhet të mbyllen nga 23:00 dhe bizneset e tjera që shesin ushqime dhe pije deri në 22:00. Këto masa tani janë duke u shtrirë në pjesën tjetër të vendit.

Ushqimi në tregjet e rrugëve është i ndaluar.

Një maksimum prej katër personash lejohet të mblidhen rreth tryezës në një lokal dhe vetëm katër persona lejohen në një flluskë shoqërore.

Klubet e natës qëndrojnë të mbyllura dhe nuk lejohen ngjarje të mëdha, siç janë festivalet.

Tifozët e futbollit po lejohen të kthehen në stadiume, por vetëm me një pjesë të kapacitetit dhe ata duhet të mbajnë maska.

Portugalia: Takime më të vogla

Ndërsa nxënësit ktheheshin në shkollë dhe disa punëtorë kthehen në zyrat e tyre, kufizimet e reja u vendosën nga 15 Shtatori.

Këto përfshijnë mbylljen e qendrave tregtare dhe kufizimin e tubimeve në maksimum prej 10 personash.

Greqi: Masa të reja në Athinë

Maskat tani janë të detyrueshme në të gjitha hapësirat e brendshme publike dhe në të gjithë transportin publik në Greqi.

Në shtator, kufizimet më të rrepta hynë në fuqi në rajonin e Atikës, i cili përfshin Athinën: maskat duhet të mbahen në punë dhe në të gjitha vendet e jashtme ku ka tubime.

Ka pasur gjithashtu kufizime të mëtejshme lokale të futura në disa nga ishujt grekë, dhe testimi falas në vend u është ofruar njerëzve që vijnë nga zonat me rrezik të lartë./BBC/