Gjykata libiane përjashtoi Haftarin nga gara presidenciale

Një gjykatë libiane të martën vendosi të përjashtojë komandantin renegat Khalifa Haftar nga zgjedhjet presidenciale të muajit të ardhshëm, bëjnë të ditur mediat lokale.

Gjykata e Shkallës së Parë të Zawiya pranoi apelin e paraqitur kundër kandidaturës së Haftarit dhe vendosi ta përjashtonte atë nga lista e kandidatëve për zgjedhjet e 24 dhjetorit, njoftoi Libya Al-Ahrar TV.

Gjykata tha se vendosi “të pranojë ankesën … dhe të anulojë vendimin e Komisionit të Lartë të Zgjedhjeve në lidhje me kandidaturën e Khalifa Belqasim Haftar dhe e përjashtoi atë nga lista e kandidatëve për zgjedhjet presidenciale”.

Me mbështetjen e vendeve arabe dhe perëndimore dhe mercenarëve të huaj, milicia e Haftarit nisi një ofensivë ushtarake në vitin 2019 për të marrë kryeqytetin Tripoli nga Qeveria e Pajtimit Kombëtar e njohur ndërkombëtarisht.

Javën e kaluar, Komisioni Zgjedhor Libian shpalli një listë primare prej 73 kandidatësh për zgjedhjet presidenciale dhe një listë tjetër prej 25 personash të përjashtuar nga kandidimi, duke përfshirë Saif al-Islam, djalin e ish-udhëheqësit Muammar Gaddafi.

Libianët shpresojnë se zgjedhjet e ardhshme do të kontribuojnë në përfundimin e konfliktit të armatosur që ka pllakosur vendin e pasur me naftë prej vitesh.