Lidhje


Zgjedhjet bashkiake në Turqi, fleta e votimit të Stambollit është… 1 metër

Qendrat e votimit për zgjedhjet vendore në Turqi vazhdojnë që nga ora 7 e mëngjesit, me interesin e analistëve ndërkombëtarë të përqendruar në Stamboll, ku garojnë kryebashkiaku aktual Ekrem Imamoglu dhe i zgjedhuri i presidentit Erdogan, Murat Kurum.

 

Por ajo që të bie në sy , përvecc rëndësive që kanë këto zgjedhje është dhe fleta e fotimit, ku qytetarët turq do shprehin vullnetin e tyre.

 

Banorëve të Stambollit do t'u jepet një fletë votimi me metrazh të gjatë, sipas faqes turke Duvar është pothuajse një metër e gjatë!

 

 Megaqyteti ka fletën më të madhe të votimit në vend, e cila i përshtatet 22 partive politike dhe 27 kandidatëve të pavarur për votën e bashkisë metropolitane.

 

Fletëvotimi për Bashkinë Metropolitane të Stambollit u zbulua se ishte pothuajse një metër i gjatë, pasi këshilli i lartë zgjedhor i Turqisë (YSK) filloi të shtypte fletëvotimet për zgjedhjet e ardhshme lokale.

 

Zgjedhësit do të hyjnë në kabinën me katër fletë votimi të veçanta për bashkitë metropolitane dhe rrethe, këshillin bashkiak dhe postat e kryetarëve të lagjeve. Në fletën e votimit për bashkinë metropolitane të Stambollit janë 22 kandidatë partiakë dhe 27 të pavarur.

 

Votuesit e Stambollit do të duhet të lundrojnë në fletën e votimit një metër për të hedhur votat e tyre për kryetar bashkie.

 

Gara për kryebashkiak të Stambollit zbret tek kandidati i Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim (AKP) Murat Kurum, kandidati aktual i Partisë Popullore Republikane (CHP) të opozitës kryesore Ekrem İmamoğlu dhe kandidatët pro-kurdë të Partisë për Barazi dhe Demokraci të Popullit (DEM) Meral. Danış Beştaş dhe Murat Çepni.

 

Sondazhet e fundit tregojnë një garë të ngushtë midis İmamoğlu dhe Kurum dhe presin që votat e Partisë DEM të jenë vendimtare.

 

Fletëvotimi më i shkurtër do të jetë 4.5 centimetra i gjatë për kandidatin e vetëm të AKP-së për qytezën Hilal në provincën lindore të Sirnak.

 

Rreth 24 kandidatë do të garojnë për kryebashkiakun e kryeqytetit Ankara, pesë prej të cilëve janë kandidatë të pavarur. Provinca e Izmirit në Egje, bastioni i CHP-së, do të ketë 27 kandidatë që konkurrojnë për kryetar bashkie.

 

Nga 30 bashkitë metropolitane në Turqi, vetëm Erzurumi lindor, Shanlıurfa juglindore dhe Manisa e Egjeut nuk kanë kandidatë të pavarur që konkurrojnë për kryetar bashkie. 

 

Radha në të cilën kandidatët e partive u shfaqën në fletëvotimet u përcaktua me shortin e 31 janarit.

 

/rtsh.al/

 
XS
SM
MD
LG