Lidhje


Mekë: Haxhinjët vizituan shpellën Hira, vendi ku filloi shpallja e Kuranit

Besimtarët nga të gjitha anët e botës mblidhen disa ditë para festës së madhe myslimane, Bajramit të Kurbanit, në vendet e shenjta për myslimanët, për të kryer kushtin e pestë të islamit - Haxhin.
 
 
Një numër i madh besimtarësh, përfshirë edhe ata nga vendet e Ballkanit, kanë mbërritur në Mekë, ku do të kryejnë kushtin e pestë të islamit, haxhin në tempullin e shenjtë të Qabes. Gjatë qëndrimit në Mekë, myslimanët përveç riteve që janë pjesë përbërëse e detyrës së pestë islame dhe që janë të detyrueshme për të qenë i vlefshëm haxhi, vizitojnë edhe shpellën e Hirasë, ku Muhamedi a.s. i filloi shpallja e Kuraniit përmes engjëllit Xhibril.

Read more ...


Në Bosnjë e Hercegovinë sot u festua Dita e Xhamive

Me vendim të Rijasetit të Bashkësisë Islame në Bosnjë e Hercegovinë (BeH), 7 maji shënohet si Dita e Xhamive, e cila simbolikisht kujton vuajtjen, rrënimin e plotë ose dëmtimin e një numri të madh xhamish, mesxhide dhe objektesh të tjera vakëfi gjatë agresionit në BeH nga viti 1992 deri në 1995.Dita e Xhamive u kujton myslimanëve në këto zona sesa fati dhe shkatërrimi i xhamive boshnjake janë imanent me fatin dhe sakrificat e vetë myslimanëve.Në këtë ditë, në natën e 7 majit të vitit 1993, pas 414 vitesh ekzistencë, u minua dhe u shkatërrua përtokë një nga xhamitë më të rëndësishme në Bosnjë e Hercegovinë, bukuroshja e famshme e Banja Llukës Ferhadija. Menjëherë pas kësaj, mbetjet e minuara të xhamisë u dërguan në deponinë e qytetit dhe një pjesë e saj u hodh në liqenin e Karanovcit, gjë që pa dyshim vërtetoi aktivitetin e planifikuar dhe sistematik të realizimit të krimit të urbicidit.

Read more ...


Xhemati i Kokonozit dhe Tabakëve dhurojnë fidane për vakufin...

Një grup prindërish së bashkë me fëmijët janë mbledhur së bashku për të mbjellur një parcelë të re vakuf në shërbim të Xhamisë së Abdurrahman pashë në Peqin. Xhemati i Kokonozit përsëri së bashku për punë të mira dhe në dobi të xhamive kudo ku janë. Falë donatorëve të ndryshëm bashkësisë tonë do t’i shtohet një vakuf i ri, ku fidanet e ullinjve janë sponsorizuar nga Xhemati i Kokonozit i kryeqytetit. Të shoqëruar nga një mot shumë i mirë një grup prindësh nga xhemati i Kokonozit i është drejtuar kodrinave të Belshit, ku së bashku me xhemat të xhamisë Abdurrahman pashës së Peqinit kanë mbjellur së bashku kontigjentin prej 500 fidaneve të ullinjve cilësorë duke inauguruar kështu vakufin. Toka gjendet në Shalës pak para se të shkosh në Belsh të qarkut të Elbasanit.

Read more ...


Portret i paautorizuar për një grua që meriton të respektohet*

Denis ZAVALANI

Ne kete foto jane Neta me Lulzimen, dy Zonja te veja qe prej shume vitesh drejtojne degen e Shoqates Kombetare te Jetimeve te Shqiperise ne qytetin e Tiranes. Me emocionoi perqafimi qe i bene femijet ketyre Zonjave por ne foto munda te kap vetem Neten. Neta mbeti e ve ne vitin e mbrapshte 1997. Bashkeshorti i saj kembente valuta te huaja, nje mengjes ai del me nje shume te madhe nga shtepia, fatkeqesisht, disa persona kishin planifikuar grabitjen e tij dhe po e prisnin poshte pallatit. Grabitesit e qellojne prane hyrjes se pallatit dhe i grabisin canten ku ai mbante parate e kembimit. Neta e gjore, zbret nga apartamenti i saj dhe i gjendet prane te shoqit ne momentet e fundit, ai jep shpirt ne duart e saj pa arritur qe t’i shprehe amanetet. Por Neta e kuptoi amanetin, amaneti ishte djali qe Neta mbante ne bark, ajo ishte shtatzane dhe vajza 3 vjece. Pasuan vite te veshtire, me probleme sociale, ekonomike, psikologjike. Neta 7 vite nuk dilte nga shtepia pervecse per te bere pazar apo per raste te jashtezakonshme derisa Cimi djali i saj mberriti moshen per te shkuar ne shkolle, ne klasen e pare.

Read more ...


Besimtarët e xhematit të Kombinatit kujdesen për xhaminë

 

Xhemati i xhamisë së Kombinatit në kryeqytet po bën disa rregullime në ambientet e brendshme dhe të jashtme të xhamisë. Duke përfituar nga ky moment kur xhamitë e Tiranës dhe të gjithë vendit janë të mbyllura ata po e shfrytëzojnë kohën me mirëmbajtjen e ambienteve të xhamisë. Ata kanë vendosur ta pastrojnë e ta lyejnë me shpresën, se nesër do të përmirësohet situata e epidemisë së corona virusit dhe mjediset e xhamisë të jenë të gatshme për të mirëpritur besimtarët muslimanë të lagjes.

Read more ...

XS
SM
MD
LG