Lidhje


Studimi i ri sugjeron se universi mund të jetë 26.7 miliardë vjet i vjetër, dy herë më i vjetër se vlerësimet aktuale

Një studim i ri sugjeron se universi mund të jetë 26.7 miliardë vjet i vjetër, jo 13.7 miliardë siç mendohej më parë. Modeli i ri zgjat kohën e formimit të galaktikave me miliarda vjet, duke trajtuar "problemin e galaktikës së hershme të pamundur". Vëzhgimet e yjeve të lashtë dhe galaktikave të hershme, më parë të çuditshme, përshtaten më mirë me këtë model të vjetër të universit. Kombinimi i hipotezës të dritës së lodhur së Zwicky-t me universin në zgjerim ofron një interpretim të ri të zhvendosjes së kuqe. Lejimi i konstantave të bashkimit të evoluojnë me kalimin e kohës ofron një shpjegim më të mirë për zhvillimin e hershëm të galaktikës dhe rolin e energjisë së errët.

Read more ...


Një strukturë misterioze në formën e një vale që shtrihet përgjatë 9000 viteve dritë është vërejtur në "Rrugën e Qumështit"

Rruga e Qumështit (galaktika) nuk është statike; ajo lëviz dhe ndryshon me kalimin e kohës, duke përfshirë strukturat e brendshme. Një strukturë masive në formë të dalllgëzuar e quajtur Vala Radcliffe shtrihet për rreth 9000 vite dritë dhe përbëhet nga gazi që formon yje. Hulumtimet e fundit tregojnë se Vala Radcliffe lëkundet si një valë udhëtuese, duke u rrutulluar rreth qendrës galaktike. Anija kozmike Gaia ka ofruar hartën më të saktë të Rrugës së Qumështit, duke i ndihmuar shkencëtarët të kuptojnë lëvizjen e Valës Radcliffe.

Read more ...


A është përplasja e dy galaktikave "dita e kiametit" e premtuar? /Rruga e Qumështit dhe Galaktika Andromeda tashmë janë duke shkëmbyer yjet drejt një përplasje galaktike

Galaktikat Rruga e Qumështit dhe Andromeda po konvergojnë ngadalë me 85 km/s dhe do të bashkohen në disa miliardë vjet-sipas shkencëtarëve. Të dhënat e reja nga observatori Gaia tregojnë se këto galaktika tashmë po shkëmbejnë yje si pjesë e këtij procesi. Yjet që udhëtojnë me shpejtësi mbi 700 km/s mund të ikin nga galaktikat e tyre origjinale; shumë të tillë "yje të arratisur" janë zbuluar së fundmi. Këto shpejtësi të larta shpesh vijnë nga ndërveprimet me vrimat e zeza supermasive ose ngjarjet e supernovës në galaktikat e tyre të origjinës. Disa yje nga Andromeda kanë hyrë në Rrugën e Qumështit dhe mund të bëhen banorë të përhershëm pas takimeve të shumta gravitacionale.

Read more ...


Shpërthimet ekstreme në univers, shkencëtarët në kërkim të zgjidhjes së enigmave

Ky është misioni që shkencëtarët po shpresojnë tu jap mundësinë të kuptojnë më mirë disa enigma nga ngjarjet shpërthyese më të ndritshme dhe më ekstreme të universit.Sateliti u lëshua këtë të shtunë nga inxhinierë nga francezë dhe kinezë, që vjen si një shembull i bashkëpunimit teknologjik midis një fuqie perëndimore dhe gjigantit aziatik.Shpërthimi i tij u bë në qytetin Xichang të Kinës. Synimi është të kërkojë shpërthime të rrezeve gama, që u është dashur miliarda vite dritë për të arritur në Tokë.

Read more ...


Moderna:Testimi i fazës së vonë/Vaksina e kombinuar Covid-grip tregoi rezultate pozitive në përgjigjen e përmirësuar imune

Mund të ketë një vaksinë të kombinuar Covid-19 dhe gripit në të ardhmen tonë, megjithëse nuk do të jetë gati për sezonin e gripit të këtij viti.Të hënën, prodhuesi i vaksinave Moderna njoftoi rezultate pozitive të provës në fazën e vonë për vaksinën e saj të kombinuar Covid-grip që e quan mRNA-1083.

 

Duke e quajtur rezultatin e provës në fazën e fundit "rezultate të përparuara", shefja e çështjeve mjekësore të Moderna, Francesca Ceddia tha për CNN se njerëzit në provë që morën mRNA-1083 treguan një përgjigje të përmirësuar imune në krahasim me ata që morën vaksinat e pavarura të gripit dhe Covid. Rezultatet ishin të sakta edhe për njerëzit në provë që ishin 65 vjeç e lart. Në përgjithësi, të moshuarit nuk kanë një përgjigje aq të fortë ndaj vaksinave sa të rinjtë.

Read more ...

XS
SM
MD
LG