Lidhje


Shkelën ligjet e BE, Gjykata Evropiane e Drejtësisë gjobit me 200 mln euro Orbanin e Hungarisë, njeriu më i afërt i Putinin në BE

Gjykata Evropiane e Drejtësisë (GJED) ka urdhëruar Hungarinë të paguajë një shumë prej 200 milionë eurosh pasi për shkelje të ligjit të BE-së për azil.

 
Gjithashtu, Hungaria do të duhet të paguajë 1 milion euro për ditë vonesë.Paratë do të zbriten nga pjesa e ndarë e Hungarisë në buxhetin e BE-së, pjesë të të cilit mbeten të ngrira për shkak të problemeve të ngjashme ligjore.

 

Mosmarrëveshja daton në dhjetor 2020 , kur gjykata vendosi fillimisht se Hungaria, e udhëhequr nga kryeministri Viktor Orban, kishte akses të kufizuar në procedurat e azilit për ata që kërkonin mbrojtje ndërkombëtare në vend, duke e bërë “praktikisht të pamundur” paraqitjen e kërkesave.

 

Ndërsa Hungaria shpërfilli vendimin e dhjetorit 2020, Komisioni Evropian nisi një veprim të ri ligjor, i cili rezultoi në gjykimin e ditës së sotme.

 

Gjyqtarët arrijnë në përfundimin se Hungaria po “shpërfill parimin e bashkëpunimit dhe shmanget qëllimisht” zbatimit të legjislacionit të bllokut për azilin.

 

Duke reaguar ndaj lajmit, Orban e përshkroi vendimin e gjykatës si “të egër dhe të papranueshëm”.

 

Që nga ardhja në pushtet, Orban ka përqafuar një qëndrim të ashpër ndaj migracionit, duke përkeqësuar tensionet me Brukselin. Muajin e kaluar, vendi votoi kundër çdo dosjeje që përmban Pakti i Ri për Migracionin dhe Azilin, një reformë gjithëpërfshirëse që synon të sigurojë që të gjitha shtetet anëtare të kontribuojnë në menaxhimin e migracionit të parregullt./EN

 

XS
SM
MD
LG