Lidhje


Hamasi ngelet i paprekur, pra a ka dështuar Izraeli?

Nga Xavier Villar

 

Gjashtë muaj pas sulmit blitz të Izraelit në Gaza, inteligjenca ushtarake e shtetit pushtues ka pranuar me ngurrim atë që shumë kishin dyshuar: arritja e një fitoreje vendimtare ndaj Hamasit, e cila qenka një qëllim i paarritshëm. Pavarësisht retorikës fillestare të kryeministrit Benjamin Netanyahu për asgjësim total, realiteti në terren flet ndryshe.

Tzachi Hanegbi, kreu i sigurimit kombëtar të Izraelit, kishte deklaruar më parë se asgjë më pak se 'fitore totale' nuk do të mjaftonte. Megjithatë, siç pranoi zëdhënësi ushtarak Daniel Hagari më 18 mars, Hamasi vazhdon të këmbëngulë, duke u rigrupuar – pretendon ai – rreth spitalit Al-Shifa në Rripin verior.

 

Siç theksoi javën e kaluar Këshilltari i Sigurisë Kombëtare i SHBA-së, Jake Sullivan: "Izraeli e pastroi Shifan një herë. Hamasi u kthye në Shifa, gjë që ngre pyetje se si të sigurohet një fushatë e qëndrueshme kundër Hamasit në mënyrë që të mos rigjenerohet, të mos rimarrë territorin."

 

Mision i pamundur

 

Nga pikëpamja politike, kjo sugjeron se ushtria pushtuese as nuk mund të çrrënjosë lëvizjen e rezistencës palestineze dhe as të vendosë kontroll mbi territorin e rrethuar.

 

Gjenerali rezervist Itzhak Brik, i cili më parë ka kritikuar "kaosin total" në radhët e ushtarëve izraelitë në Gaza, ka paralajmëruar prej kohësh se "shkatërrimi i plotë i Hamasit nuk është i realizueshëm dhe deklaratat e Benjamin Netanyahu në lidhje me këtë çështje kanë për qëllim vetëm të mashtrojnë të tjerët."

 

Dështimi i Tel Avivit për të çmontuar rrjetin e gjerë të tuneleve të Hamasit thekson më tej pamjaftueshmërinë e përpjekjeve të tij ushtarake. Autoritetet izraelite kanë konfirmuar se rreth 80 për qind e sistemit të tunelit të Hamasit mbetet i paprekur pavarësisht sulmeve ajrore dhe operacioneve tokësore prej muajsh.

 

Ky rrjet, sipas zyrtarëve të ministrisë iraniane të mbrojtjes që flasin në kushte anonimiteti, vlerësohet të shtrihet nga 350 deri në 450 milje – një arritje e habitshme, duke pasur parasysh se pika më e gjatë e Gazës është 25 milje. Dy zyrtarë vlerësuan gjithashtu se ka afër 5700 boshte të veçanta që të çojnë në këto tunele.

 

Krenimet izraelite për bombardimet e vazhdueshme të tuneleve të Hamasit janë të pavërteta në dritën e këtyre zbulimeve. Edhe municionet e avancuara si bombat me 'depërtim të thellë' GBU-28 kanë rezultuar të jenë joefektive ndaj thellësisë dhe kompleksitetit të tuneleve.

 

Provat e paaftësisë së Izraelit për të thyer mbrojtjen e Hamasit vazhdojnë të shtohen. Në një fjalim të 12 marsit, udhëheqësi iranian Ayatollah Ali Khamenei zbuloi se kishte marrë një mesazh nga rezistenca palestineze duke thënë se "90 për qind e aftësive tona janë të paprekura".

 

Sipas kryetarit të Komitetit të Inteligjencës së Senatit të SHBA, Mark Warner, ushtria izraelite ishte më së shumti në gjendje të shkatërronte më pak se një të tretën e rrjetit të tuneleve të Hamasit, duke shtuar: "Ideja që ju do të eliminoni çdo luftëtar të Hamasit, nuk mendoj është një objektiv realist”.

 

Është shumë e qartë se objektivi i deklaruar i Izraelit për të shkatërruar Hamasin nuk është arritur, as nuk do të arrihet në të ardhmen. Edhe Wall Street Journal, në një artikull të 29 shkurtit që lavdëronte sulmet e suksesshme të ushtrisë pushtuese ndaj forcave të Hamasit, pranoi se "Izraeli është ende larg qëllimit të shpallur të luftës për të eliminuar Hamasin si një entitet i rëndësishëm ushtarak dhe politik".

 

Dështimet e Izraelit mund të analizohen nga dy këndvështrime të ndryshme. Së pari, forma e rezistencës ushtarake e Hamasit është asimetrike, duke e lejuar atë të shkaktojë dëme mbi një kundërshtar shumë më të madh, pa pasur viktima të konsiderueshme.

 

Duke kuptuar domosdoshmërinë për të ruajtur strukturën e tij të dyfishtë politiko-ushtarake, Hamasi organizon operacione ushtarake në celula të pavarura nën autoritetin e Brigadave Al-Qassam.

 

Së dyti, Hamasi përbëhet jo vetëm nga një forcë luftarake, por nga një ideologji e rrënjosur thellë në luftën palestineze për çlirim kombëtar brenda nocionit islamik të xhihadit - ose "përpjekjes meritore". Fuqia e kësaj lëvizjeje anti-koloniale, dhe veçanërisht popullariteti i saj i gjerë, i rrënjosur mes njerëzve, e bën zhdukjen e saj një detyrë pothuajse të pamundur.

 

Në kontrast me pranimin e vetëqeverisjes me kufizime të shumta nga Autoriteti Palestinez (PA) i udhëhequr nga Fatah, i mbështetur nga SHBA-Izraeli – i ilustruar nga Marrëveshja e Oslos – refuzimi i Hamasit i marrëveshjeve të tilla pasqyron kundërshtimin e tij të palëkundur ndaj vizionit kolonial të Izraelit dhe ofron një qëndrim alternativ politik.

 

Vlerësimi i luftës si mjet i politikës

 

Me pak fjalë, kërcënimet për të asgjësuar Hamasin dhe për të shkatërruar Gazën janë të kota. Nga këndvështrimi racional i grupit të rezistencës palestineze, kuptohet se pasojat do të ishin shumë më të rënda nëse ata do t'i nënshtroheshin kërkesave të Izraelit.

 

E njëjta logjikë e rezistencës, e cila është themelore, ndahet nga shumica dërrmuese e ndjekësve të Hamasit, duke përfshirë edhe ata laikë. Për më tepër, logjika e rezistencës antikoloniale përcillet nga një brez në tjetrin, dhe dinamika gjenocidale e Sionizmit shërben vetëm për të përjetësuar të njëjtën logjikë.

 

Dështimi i pranuar i ndjekjes së sionizmit për 'fitore totale' ndaj Hamasit duhet kuptuar nga një perspektivë politike. Për sa kohë që pushtimi kolonial i Izraelit të vazhdojë në objektivat e tij të zhvendosjes dhe pushtimit në Palestinë, ideologjia e rezistencës, e mishëruar nga Hamasi sot, do të ruajë dominimin e saj midis të kolonizuarve.

 

Sondazhet e kryera mes palestinezëve e vërtetojnë këtë analizë. Një sondazh i Qendrës Palestineze për Kërkimin e Politikave dhe Anketave në dhjetor 2023 tregon mbështetje në rritje për Hamasin në të gjitha territoret e pushtuara palestineze, krahas mbështetjes së zvogëluar mahnitëse për AP.

 

Të dhënat zbulojnë më tej një miratim të gjerë të veprimeve të Hamasit, duke përfshirë operacionin e rezistencës së 7 tetorit, Stuhia Al-Aksa dhe një kërkesë e rëndësishme për dorëheqjen e Mahmud Abbas, presidentit të PA.

 

Deklarata e ish-zëvendëskryetarit të Këshillit të Sigurisë Kombëtare të Izraelit, duke pranuar se "nuk ka zgjidhje ushtarake për konfliktet në të cilat është përfshirë Izraeli, veçanërisht në rajonin jugor", konfirmon verbërinë politike të status quo-së aktuale izraelite.

 

Kuptimi i Boshtit të Rezistencës

 

Është e rëndësishme të theksohet se, nganjëherë, supozohet se një ideologji mund të jetë në varësi të një grupi interesash politike, të cilat mund të çojnë në modifikimin e asaj ideologjie objektivat e saj politike në një moment. Megjithatë, ky nuk është rasti me Hamasin, as kur analizohen arsyet e kundërshtimit të Hezbollahut dhe Iranit ndaj Izraelit.

 

As Hamasi dhe as pjesa tjetër e anëtarëve të Boshtit të Rezistencës nuk mund të kërcënohen apo bombardohen për t'u nënshtruar, pasi këto grupe autonome kanë axhendën e tyre politike që ata e konsiderojnë të panegociueshme edhe përballë fushatës gjenocidale të Izraelit. Siç theksoi vazhdimisht Sekretari i Përgjithshëm i Hezbollahut, Hassan Nasrallah në një fjalim televiziv të 16 shkurtit:

 

"Ne jemi përpara dy zgjedhjeve – rezistencës ose dorëzimit – dhe çmimi i dorëzimit … do të thotë nënshtrim, poshtërim, skllavëri dhe përbuzje për pleqtë tanë, fëmijët tanë, nderin tonë dhe pasurinë tonë… Çmimi i dorëzimit në Liban nënkuptonte politikën dhe ekonominë e Izraelit, hegjemonisë mbi vendin tonë".

 

Për ta ilustruar, merrni parasysh angazhimin e palëkundur të Iranit ndaj Palestinës, pavarësisht nga rreziqet e brendshme që paraqet për sigurinë kombëtare iraniane në përballjen me SHBA-në dhe Izraelin. Megjithatë, këto rreziqe dhe kërcënime nuk kanë asnjë ndikim mbi strategjinë politike rajonale të Teheranit, e cila është e rrënjosur fort në vizionin e tij revolucionar.

 

Kjo shënon një ndryshim thelbësor me koalicionet klasike ushtarake perëndimore të krijuara ad hoc nga shtetet me të njëjtin mendim për të luftuar një kërcënim të përbashkët pa angazhime afatgjata. "Shënimi" i koalicionit të dobët të udhëhequr nga SHBA që synon të kundërshtojë operacionet detare anti-izraelite të Jemenit në Detin e Kuq është një rast i tillë.

 

Në të kundërt, Boshti i Rezistencës është më shumë se një koalicion grupesh; ajo është e ankoruar nga një ideologji antikoloniale që ndan objektiva të panegociueshme, por lejon strategji të ndryshme për t'i arritur ato.

 

Me fjalë të tjera, të gjitha grupet që përbëjnë Boshtin e Rezistencës – qofshin sunitë, shiitë, arabë, joarabë, laikë apo islamikë – janë në gjendje të arrijnë marrëveshje dhe mosmarrëveshje të rastësishme duke përdorur të njëjtën gjuhë të traditës islame antikoloniale.

 

Ndërsa lufta në Gaza ka shpërthyer për një gjysmë viti, numri i paprecedentë i jetëve dhe infrastrukturës palestineze ka qenë shkatërrues. Pavarësisht disa përparimeve taktike nga forcat pushtuese, po bëhet gjithnjë e më e qartë se Izraeli po shkon drejt një disfate strategjike.

 

Dështimi i tij për të arritur objektivat e tij bie në kontrast të fortë me vendosmërinë e palëkundur të rezistencës palestineze, të përforcuar nga një aleancë rajonale e bashkuar në qëndrimin e saj të pakompromis kundër shtetit pushtues./Nga thecradle.co

 

 

XS
SM
MD
LG