Hebrenjtë nxitësit e lashtë/modern të ateizmit 3

Nga Alban Gorishti
Vazhdim i serialit /Për ty miku/mikja ime ateiste 17
Miku/mikja ime thuhet se “dhurata nuk jepet apo merret me dhunë por ajo meritohet” . Utopia e pretendimeve hebreje nuk është diçka e re por rrenjët i ka thellë në histori. Kryeneçesia e tyre pagane tejkaloi çdo normë etike ndaj Zotit të vet ashtu që një urdher të thjeshtë që ju dha ata e shndërruan në dyshim ndaj vet Atij që e dha atë urdhër, shndërruan zgjidhjen që ju dha në problem, dhe të thjeshtën në të komplikuar aq sa per pak kjo nuk i çoi në mohim të vet Urdheruesit, kjo pra ishte ndodhia me lopen të cilën Zoti i urdhëroi ata ta therrnin, por ata edhe pse përballë një orientimi të thjeshtë ngritën polemika.
Zoti këtë na e tregon ne Kuran : (Përkujtoni) kur Musai i tha popullit të vet : “Zoti ju urdhëron ta therrni një lopë! Ata thanë: “A bën tallje me ne”? Ai tha: “Zotit i mbështetem të më ruaj e të mos bëhem nga injorantët”! Ata thanë: “Lute Zotin tënd për ne të na sqarojë çfarë është ajo”? Ai tha: “Ai thotë se ajo është një lopë as e vjetër (e moshuar) as e re (mëshqerë), është e mesme, zbatoni pra atë që urdhëroheni”! Ata thanë: “Lute Zotin tënd për ne që të na sqarojë çfarë është ngjyra e saj”! Ai tha: “Ai thotë se ajo është një lopë e verdhë, ngjyra e saj është e fortë që kënaqë shikuesit”. Ata thanë: “Lute Zotin tënd për ne që të na sqarojë çfarë është ajo, se lopët na janë përzier (janë bërë të ngjashme) e ne do të gjejmë ta vërtetën në dashtë Zoti”! Ai tha: “Ai thotë se ajo është lopë jo e lodhur duke lëruar tokën as duke ujitur bimët, ajo është pa të meta dhe në të nuk ka shenjë (ngjyrë tjetër)”! Ata thanë: “E tash na e sqarove saktë dhe e therrën atë, e për pak e lanë pa e kryer punën”. Bekare 67-71 .
Pra pretendime të kota per nje urdher të thjeshtë (një lopë çfardo). Por ndryshe të“justifikosh” pretendimet e tua për të therrur një lope dhe ndryshe të “justifikohesh” për të “therrur” një popull të tërë (atë palestinez) dhe padyshim është krtejt ndryshe kur ti vret “kredon” tende për të kënaqur semundjet e zemrës apo dyshimet e epshit (instiktit) tend.
Pse themi se ata jane nxitësit e hershëm apo modern të ateizmit ? Kjo për dy arsye, e para kur e shikon sesa shumë është përhapur (dukshëm apo jo) sot ideologjia, pushteti, ekonomia, ndikimi etj i tyre kudo nëpër botë ( mjafton të shikosh se çfarë pozite ka pasaporta e tyre nëpër doganat botërore) dhe se sa pak “religjoze” nga ana tjetër janë filozofitë e tyre të cilat po e përçajne botën duke i induktuar njerëzve rrejshëm se “feja e zgjedhur” ka të drejten e saj të dhunojë krijesat e tjera, po a është kjo pjesë e të qënit fetarisht i perzgjedhur?
E dyta është se tek ata nuk ka shumë rëndësi ana shpirtërore – fetare pasi doktrina e tyre përfaqesuese nëpër botë është bërë simbol i shthurjes morale dhe antipodit i vlerave veçanërisht kur shikon qe shumica e modernes amorale buron dhe përkrahet prej tyre dhe kjo aspak nuk është cilësi e fesë së përzgjedhur. Tregohet se babai i shtetit modern Izraelit të ketë thënë :” Çështja e zgjedhjes së regjionit nuk ka qenë me rëndësi për Herzlin, i cili, siç do të shohim, për vend veprimi të „carter kompanisë” së vet, embrionit të shtetit të ardhshëm (Izraelit), ka marrë në shqyrtim ose Argjentinën (sipas sugjerimit të baron Hirshit) ose Ugandën (të cilën e ka propozuar Britania). Është me rëndësi se Herzli ka kërkuar këshillë prej Cecil Rhodesit i cili në atë kohë ka qenë i angazhuar, në kolonizimin e Afrikës Jugore, sepse sipas fjalëve të Herzlit edhe ndërmarrja e tij personale ka qenë e llojit „kolonizues”. "Çështja sioniste" Sikur të gjeneralizojmë mënyrën sioniste „të përvetësimit”, e cila themelohet në „të drejtat historike”, në tërë planetin tonë do të bëhej kaos. Pse italianët të mos i dëshmojnë „të drejta historike” mbi Francën, ku romakët, pasi që Jul Çezari e nënshtroi Galinë, sunduan shumë më shumë se sa mbretërit izraelitë në Palestinë? Pse skandinavët të mos e përvetësojnë Normandinë, Anglinë dhe Sicilinë në emër të „gjyshërve” të tyre normando-norvegjezë? Çka do të ndodhte me Afrikën sikur pushtuesit e lashtë të saj të kërkonin rekonstruimin e Perandorisë Mandingo ose pushtetin suprem të prijësve fisnorë Fulë?”
Për këtë themi se teoritë e tyre nxisin në ateizëm pasi të përvetësosh, kolonizosh me dhunë në bazë të pretendimeve historike do të thotë që mos të të dhimbset fare askush tjetër përveç vetes duke prodhuar kaosin i cili padyshim është sinonim i ngushtë me ateizmin e ngurtë, atë ku hyjnorja/e morlashmja është një reklam për të bindur të tjerët kurrsesi veten.
Fjala el akd العقد ne gjuhen arabe i referohet lidhjes së forte, ndërsa si fjalë ajo do të thotë “kontratë”, pasi kontratat janë lidhje e forte midis dy entiteteve.(Hebrejte i thyen të gjitha kontratat me Zotin). Ragib Asfahani thotë se kontratat jane tre llojshe 1) Kontratë midis Zotit dhe individit 2)Kontratë e personit ndaj vetes së tij dhe 3)Kontratë midis tij dhe shoqërisë.
Në Kuran na tregohet se Zoti u pati marrë atyre premtimin, pra pati lidh marveshje me hebrejtë:“Dhe kur Zoti mori zotimin nga ata që iu pat dhënë libri: që gjithqysh t’ua publikoni atë njerëzve, e të mos e fshehni, por ata e lanë pas dore atë për pak send të kësaj jete; pra, bënë punë të keqe.” Surja Ali Imran 187. Pra, ti flisni njerezve për mrekullitë dhe mirësitë që Zoti u dhuroi ashtu që ata të besojne dhe jo ta mbani besimin si pronë personale duke i gënjyer njerëzit se janë populli i zgjedhur ashtu që ti topisin mendjet dhe të vjedhin të vërtetat prej tyre..
Miku/mikja ime mos harro se para se një obligim apo nje rregull të vendoset në praktikë atëherë i tilli duhet të vendoset në zemër ashtu që më pas edhe gjymtyrët ta kene të lehtë bindjen ndaj ”prijësit” të tyre (zemrës). Miku /mikja ime ka dallim të madh midis besimtarit dhe jo besimtarit kjo pasi të parit i rreh zemra më fortë kur zbaton atë që i ka premtuar Zotit të vet, besën e dhënë vetëm Atij , kontratën e lidhur me Të , ndaj ajo luan një rol më të madh sesa gjymtyrët ndërsa tek jobesimtari gjymtyrët sado të levizin asnjëherë nuk mundet ta vënë në lëvizje zemrën që rreh para tyre. Kjo pasi të gjithë e arrijnë furnizimin e Zotit por jo të gjithë e arrijne kënaqësinë e Tij. Dhe realisht ajo (kënaqësia e Zotit ndaj tij) është “karburanti” real i zemres pasi vetëm ky “karburant” do ti mundeson që të pranohet në sytë e gjithë krijesave pa u munduar fare për këtë të fundit dhe mbi të gjitha pa i dhunuar të tjerët për ta arritur këtë .
Sekularistet nga cila anë qofshin e duan fenë pa ligje, pa rituale, pa marrdhënie të afërta midis njerëzve, besimin pa këtë botë, misionin pa shtet dhe të vërtetën pa fuqi, të dobët. Ashtu siç hebrejte e duan tokën pa krijesa të tjera apo krijesat e tjera duan ti kene si shërbyes të “mbretërisë” së tyre ateiste. Pra nje ngjashmeri dhe një origjine pothuaj e ngjashme midis dëshirave dhe synimeve të këtyre dy rrymave. Nëse i hedhim një sy ateizmit dhe deizmit, do të shohim se këto mendime të devijuara kanë ekzistuar edhe në periudhën e injorancës, sepse edhe njerëzit e asaj periudhe u zemëruan prej ligjërimeve të Kuranit në lidhje me vdekjen dhe çka vjen përtej saj, të cilat binin ndesh me dëshirat dhe ambiciet e tyre. Madje, ata kërkuan prej Profetit që t’i ndryshonte ato në mënyrë që t’u pëlqente atyre, duke i thënë: “Na sill një Kuran ku nuk flitet për ringjalljen, ose ndryshoje fjalën ringjallje që përmendet aty!” (Zexhaxh, Meanil- Kur’an ue i‘rabuhu 3/ 11). Lidhur me këta lloj njerëzish, Allahu i Madhëruar urdhëron: “Kur u lexohen shpalljet Tona të qarta, atëherë ata që nuk shpresojnë se do të dalin para Nesh, thonë: «Na sill ndonjë Kuran tjetër ose ndërroje atë!» Thuaj (o Muhamed): «Është e pamundur ta ndërroj unë atë nga ana ime. Unë shkoj vetëm pas asaj që më është shpallur. Unë druaj dënimin e Ditës së Madhe, nëse e kundërshtoj Zotin tim.»” (Junus, 15)
Ndërkohë që Zoti mori besen prej tyre se mesazhin e tij anti-ateist dhe shpresdhënës do ta shpërndanin me dashamiresi dhe jo tua fshehnin atë njerëzve. Kjo pasi ai mesazh ishte shume i rëndesishem për vazhdimin dhe lidhjen midis historik së fesë, besimit të vërtetë dhe largimit nga çdo gjë që e destabilizon rrjedhen historike të paqes në botë, keshtu që me fshehjen e atij mesazhi ata kane bërë krimin më të shemtuar në gjithë historinë e njerzimit, sponsorizimin e ateizmit. Mesazh i cili padyshim në perhapjen e tij do të kishin benefituar si lashtësia por edhe moderniteti duke i prerë rrugën çdo sistemi i cili më pas do ta skllaveronte jeten njerëzore duke e limituar besimin e tij në mënyrë që ta shndërronte atë thjesht në një shpërfaqje kulturore pa bosht. Në mënyrë që ky “besim” mos të dëshmone aspak humanizëm dhe aq me pak spiritualitet .Në shekullin XVIII cak i sulmeve të tyre (hebrejve) ka qenë Moisi Mendelsohni (hebre gjerman) . Me përkthimin e Biblës në gjuhën gjermane, ai e tërhoqi mbi vete gjykimin e rabinëve, të cilët dëshironin të ruanin monopolin e komentimit talmudian të Ligjit. Mbasi nuk lejonin akses të drejtëpërdrejtë Torës, ata e ndaluan leximin e këtij përkthimi. Kështu edhe sot intrepretimi përjashtues dhe ekskluzivist i një grupi prej tyre po asgjeson një popull të tërë, madje po e fut botën në një spirale kaosi dhe pasigurie.