Lidhje

Çfarë ndodhi më 15 korrik?

Natën e 15 korrikut, FETO kreu një sulm të drejtpërdrejtë dhe të hapur ndaj shtetit turk , qeverisë legjitime, të drejtave sovrane të kombit, demokracisë, vlerave kombëtare dhe shpirtërore të Republikës së Turqisë, dhe qëlloi me plumba qytetarët dhe forcat e sigurisë që u përpoqën të parandalonin përpjekjen e pabesë. Gjatë përpjekjes së pabesë për grusht shteti, 252 qytetarë, përfshirë oficerët e sigurisë, u martirizuan dhe 2735 oficerë dhe qytetarë tanë të sigurisë u plagosën. Në fakt, FETÖ është shndërruar me të drejtë në një element urrejtjeje në mendjet dhe zemrat e popullit turk. Që atëherë, FETÖ është njohur si një organizatë terroriste e armatosur. Një analizë e incidentit zbulon se ky akt nuk ishte një përpjekje e thjeshtë për grusht shteti por kishte një kuptim shumë më të thellë.

Kur ngjarjet e 15 korrikut vlerësohen, ato shihen si një përpjekje nga disa anëtarë të një organizate terroriste për të marrë pushtetin përmes një grushti shteti. Megjithatë, një vështrim më i afërt i asaj që ndodhi atë natë tregon qartë se ajo që ndodhi më 15 korrik nuk ishte vetëm një përpjekje për grusht shteti. Nuk ishte vetëm një përpjekje për të gjunjëzuar qeverinë, por edhe një shënjestër e hapur e Republikës së Turqisë dhe kombit turk. Nëse përpjekja për grusht shteti do të kishte pasur sukses, parlamenti do të ishte shpërndarë, vullneti i kombit do të ishte injoruar dhe qeveria do të ishte marrë peng. Pastaj, anëtarët e organizatës, të cilët ishin vendosur në nivele të ndryshme të shtetit për vite me radhë, do të ishin bërë menaxherët më të lartë të njësisë administrative me të cilën ishin të lidhur. Kështu, me vullnetin e kombit dhe autoritetin shtetëror të injoruar, organizata do ta vendoste veten në qendër në çdo kuptim dhe do t'i impononte ideologjinë e saj shoqërisë. Pas të gjitha këtyre zhvillimeve, Kombi Turk dhe Shteti Turk do të bëheshin të hapur ndaj manipulimit të qendrave ndërkombëtare të pushtetit dhe ndërtuesve të rendit global. Kështu, nuk do të kishte më një mekanizëm shtetëror vërtet të pavarur.

Në të njëjtën kohë, ajo që ndodhi natën e 15 korrikut është e ndryshme nga të gjitha përpjekjet e saj për grusht shteti në shumë mënyra. Për shembull, një pjesë e madhe e ushtrisë nuk e mbështeti këtë përpjekje. Prandaj, lëvizja nuk kishte një nivel të mjaftueshëm mbështetjeje dhe burimi fuqie. Përsëri, ushtarët që tentuan grushtin e shtetit shënjestruan jo vetëm qeverinë, por edhe popullsinë civile që i rezistoi grushtit të shtetit në një mënyrë të paprecedentë. Më 15 korrik, një nga pikat më të rëndësishme për t'u theksuar është fuqia e vullnetit të kombit. Më 15 korrik, kombi turk doli në rrugë dhe mbrojti vullnetin dhe shtetin e tij me koston e sakrifikimit të jetës së tij. Populli që u ngrit kundër komplotistëve të grushtit të shtetit pa hezitim dhe pa frikë u bë aktori më i rëndësishëm në sigurimin e dështimit të grushtit të shtetit.

Duke bërë përgatitje të hollësishme për grushtin e shtetit për një kohë të gjatë, organizata nuk priste që populli do t'u kundërvihej komplotistëve të grushtit të shtetit dhe do t'i rezistonte grushtit të shtetit edhe me koston e jetës së tyre. Megjithatë, ngjarjet nuk u zhvilluan siç i mendoi dhe i projektoi FETO-ja, dhe kombi turk mbrojti shtetin e tij, vullnetin e tij dhe pavarësinë e tij deri në fund. Kështu, përpjekja për grusht shteti e tentuar nga anëtarët e organizatës puçiste më 15 korrik u pengua në një mënyrë që FETO nuk e priste.

XS
SM
MD
LG