Lidhje

Aktivista e njohur amerikane Candace Owen akuzon Francën dhe Izraelin se kanë planifikuar vras*jen e saj dhe Charlie Kirk

Candace Owens, një nga zërat më të fuqishëm dhe më të ndjekur të krahut konservator amerikan, me mbi 7.5 milionë ndjekës vetëm në X, ka tronditur opinionin publik ndërkombëtar me një deklaratë të paprecedentë. Analistja politike, influencere dhe bashkëpunëtore e ngushtë e Charlie Kirk, ka publikuar një seri akuzash të rënda kundër qeverisë franceze dhe elementëve të lidhur me Izraelin, duke pretenduar se këta kanë financuar dhe planifikuar eliminimin e saj fizik dhe të aktivistit Kirk.

Sipas Owens, paralajmërimi i ka ardhur nga një funksionar i lartë brenda institucionit shtetëror francez, i cili, siç thotë ajo, i ka paraqitur prova se operacioni ishte i miratuar nga nivelet më të larta politike të Francës. Ajo pohon se një shumë prej 1.5 milionë dollarësh ishte vënë në dispozicion për të realizuar atentatin, përmes një ekipi të specializuar të Gendarmerisë Franceze dhe me përfshirjen e një personi të trajnuar izraelit. Owens deklaron se i njëjti rrjet dyshohet të ketë qenë i përfshirë edhe në vdekjen e Charlie Kirk, duke e lidhur rastin e tij me komplotin që, sipas saj, vazhdonte të shtrihej edhe ndaj një gazetari francez, Xavier Poussard.

Postimi i saj, që u përhap me shpejtësi marramendëse në rrjete sociale, ka krijuar një përplasje të fortë midis skepticizmit dhe alarmit. Disa e shohin Owens si një sinjalizuese që po denoncon një mekanizëm të errët operativ brenda strukturave shtetërore, ndërsa të tjerë argumentojnë se pretendimet e saj mund të jenë të ekzagjeruara dhe pa mbështetje të verifikueshme. Nga ana tjetër, heshtja e institucioneve franceze dhe mungesa e një qëndrimi zyrtar kanë shtuar edhe më shumë tensionin, duke krijuar përshtypjen e një çështjeje të ndërlikuar ku politika, inteligjenca dhe narrativat publike ndërthuren në mënyrë shqetësuese.

Rasti Owens ka ekspozuar një dilemë të re në kohën moderne: çfarë ndodh kur një influencere globale, me një audiencë të madhe dhe ndikim të drejtpërdrejtë politik, hedh akuza kaq të rënda ndaj shteteve aleate? A janë thirrje emergjente për transparencë, apo shembuj të rrezikshëm të fuqisë së pakontrolluar të platformave sociale? Pa prova të pavarura dhe pa reagime institucionale, historia mbetet pezull – dhe tensionet vijojnë të rriten.

Për momentin, deklaratat e Candace Owens qëndrojnë si një akuzë e fortë dhe e paqetësuese në skenën ndërkombëtare, duke vënë në qendër të debatit jo vetëm sigurinë e figurave publike, por edhe besimin e publikut te strukturat shtetërore, transparenca dhe rreziku i manipulimit politik në epokën e rrjeteve sociale.

XS
SM
MD
LG