Lidhje


Inteligjenca artificiale i ndihmon studiuesit të deshifrojnë papiruse të lashta të dëmtuara nga shpërthimi i malit Vezuv

Tre studiuesve iu dha një çmim prej 700,000 dollarësh për përdorimin e tyre të inteligjencës artificiale në deshifrimin e një papirusi 2,000-vjeçar të dëmtuar gjatë shpërthimit të malit Vezuv . Papirusi Herculaneum përbëhet nga rreth 800 rrotulla të mbështjella greke të lashta që u karbonizuan gjatë vitit 79 të e.s, në shpërthimin vullkanik që varrosi qytetin e lashtë romak të Pompeit, sipas organizatorëve të "Sfidës së Vezuvit". Të ngjashme me trungjet e hirit të ngurtësuar, rrotullat, të cilat mbahen në 'Institut de France' në Paris dhe Bibliotekën Kombëtare të Napolit, janë dëmtuar shumë dhe madje janë shkërmoqur kur janë bërë përpjekje për t'i hapur ato.

 

Si një alternativë, Vesuvius Challenge kreu skanime CT me rezolucion të lartë të katër rrotullave dhe ofroi 1 milion dollarë të shpërndara midis çmimeve të shumta për të nxitur kërkimin rreth tyre.

 

Treshja që fitoi çmimin përbëhej nga Youssef Nader, një student i doktoraturës në Berlin, Luke Farritor, një student dhe praktikant i SpaceX nga Nebraska dhe Julian Schilliger, një student zviceran i robotikës.

 

Grupi përdori AI për të ndihmuar në dallimin e bojës nga papirusi dhe për të gjetur shkronjat e zbehta dhe pothuajse të palexueshme të greqishtes së lashtë përmes njohjes së modelit.

 

"Disa nga këto tekste mund të rishkruajnë plotësisht historinë e periudhave kyçe të botës antike," i tha revistës Bloomberg Businessweek Robert Fowler, një klasicist dhe kryetar i Shoqërisë Herculaneum.

 

Sfida kërkonte që studiuesit të deshifronin katër pasazhe me të paktën 140 karaktere, me të paktën 85% të karaktereve të rikuperueshme.

 

 

Vitin e kaluar Farritor deshifroi fjalën e parë në një nga rrotullat, e cila doli të ishte fjala në greqishten e lashtë e cila ka për qëllim fjalë "vjollcë".

 

Së bashku, përpjekjet e tyre tani kanë deshifruar rreth 5% të rrotullave, sipas organizatorëve.

 

Autori i rrotullës ishte "ndoshta filozofi epikurian Filodemus", duke shkruar "për muzikën, ushqimin dhe mënyrën se si të shijoni kënaqësitë e jetës", shkroi organizatori i konkursit Nat Friedman.

 

Rrotullat u gjetën në një vilë që mendohej se më parë ishte në pronësi të vjehrrit patrician të Julius Cezarit, prona kryesisht e pagërmuar e të cilit përmbante një bibliotekë që mund të përfshijë mijëra dorëshkrime të tjera.

 

Konkursi ishte ideja e Brent Seales, një shkencëtar kompjuteri në Universitetin e Kentakit, dhe Friedman, themeluesi i Github, një platformë softuerike ndërsa kodimifikimi që u ble nga Microsoft.

 

Rikuperimi i teksteve të lashta që nuk janë parë kurrë më parë do të ishte një zbulim i madh: Sipas të dhënave nga Universiteti i Kalifornisë, Irvine, vlerësohet se vetëm 3% deri në 5% të  teksteve të Greqisë së Lashtë kanë mbijetuar.

 

"Ky është fillimi i një revolucioni në papirologjinë Herculaneum dhe në filozofinë greke në përgjithësi. Është e vetmja bibliotekë që na ka ardhur nga kohët e lashta romake," tha Federica Nicolardi nga Universiteti i Napolit Federico II për gazetën The Guardian.

 

Në pjesën përmbyllëse, autori i rrotullës "u bën replikë kundërshtarëve ideologjikë të paidentifikuar – ndoshta stoikëve? – të cilët “nuk kanë asgjë për të thënë rreth kënaqësinë (e shijimit të jetës), qoftë në përgjithësi apo në veçanti”, tha Friedman.

 

Faza tjetër e konkursit do të përpiqet të shfrytëzojë kërkimin për të deshifruar 85% të rrotullës, shtoi ai.

 

 

Nga dailysabah.com

XS
SM
MD
LG