Lidhje


Suedia do të paguajë gjyshërit për t’u kujdesur për nipërit e mbesat e tyre

Suedia është një nga vendet lider në fushën e politikës sociale, pasi ka prezantuar pushimin e lehonisë dhe atësisë 50 vjet më parë.Nga 1 korriku, prindërit do të mund t’ua transferojnë këto leje prindërve të tyre, kështu që gjyshërit do të mund të kujdesen për nipërit e mbesat dhe të paguhen për të, për 45 ditë në vit ose për 90 ditë nëse fëmija vjen nga një prind i vetëm.Ligji u lë shumë liri veprimi përfituesve për t’u dhënë leje anëtarëve të tjerë të familjes apo edhe miqve që mund t’i ndihmojnë ata në rritjen e fëmijëve të tyre.

 

Shërbimi social kompetent i shtetit ka marrë përsipër respektimin e zbatimit të ligjit, i cili favorizon veçanërisht familjet me një prind, pasi u jep prindërve mundësinë që kujdesin e fëmijëve t’ua besojnë jo kujdestarëve.

 

Kundërargumenti fokusohet në faktin se gjyshërit shpesh, edhe pse të lumtur për të ndihmuar fëmijët e tyre kur ata janë në nevojë, mund të anashkalojnë dëshirat e tyre për të fituar kohë për t’u kujdesur për nipërit e mbesat e tyre, por kultura e vendit të caktuar, e cila u siguron prindërve 68 javë pushim prindëror me pagesë, ndoshta nuk lë shumë hapësirë ​​për shfrytëzimin e të moshuarve – në fund të fundit, ekziston edhe afati kohor i mësipërm i cili duhet respektuar në çdo rast.

 

Që të zbatohet ky ligj, fëmija duhet të jetë së paku 15 muajsh dhe personi tek i cili do të transferohet nuk duhet të jetë duke punuar apo studiuar gjatë kohës në fjalë.

 

Në çdo rast, kjo është një masë pioniere, nga e cila sigurisht do të përfitojnë shumë vetë fëmijët dhe mund të jetë shembull për të ndjekur dy vendet e tjera skandinave/Faktor.al

XS
SM
MD
LG