Lidhje


Alarmi i falimentimit në Gjermani – 2023, çdo tre minuta u mbyll një biznes në vend

 

Mediat gjermane raportojnë për sinjale të frikshme nga industritë më të rëndësishme në vend. Sipas tyre sektori është një një situatë alarmuese. Të dhënat e vitit 2023 tregojnë se 176 mijë biznese u mbyllën: një në çdo tre minuta.Industria po jep sinjale alarmuese në Gjermani për sa i përket numrit të bizneseve që janë mbyllur. Sektorë të tillë si industria e ndërtimit janë veçanërisht të prekur, por probleme ka edhe në sektorin e prodhimit – aktualisht 5.5 milionë vende pune.

 

Hera e fundit që u mbyllën kaq shumë kompani ishte në vitin 2004. Numri i falimentimeve po rritet nga viti 2020 krahasuar me 2022-shin: numri u rrit me 2.3% të tjera, sipas prestigjozes Bild.

 

Trendi shtrihet në të gjitha industritë dhe madhësitë në Gjermani, sipas ekspertëve nga Qendra Leibniz për Kërkime Ekonomike Europiane – ZEV: 20.000 kompani ndërtimi, 37.000 kompani tregtare, 51.000 kompani në shërbimet e konsumatorit, 11.000 nga sektori i prodhimit. Pra +8.7%, niveli më i lartë që nga viti 2004.

 

Arsyeja kryesore e mbylljes është se kompania nuk është më e qëndrueshme ekonomikisht. Problemet janë të dukshme sidomos në industrinë e prodhimit: kostot e larta të energjisë, presioni i lartë i konkurrencës nga vende si Kina, por edhe mungesa e punëtorëve të kualifikuar, gjë që mund të shkaktojë rrezik të vazhdueshëm për biznesin.

 

Ekspertët theksojnë se turbulenca midis kompanive të mëdha po mbizotëron aktualisht debatin rreth deindustrializimit të mundshëm. “Vdekja e heshtur” e shumë bizneseve më të vogla dhe kompanive shumë të specializuara është të paktën po aq e rëndë. Ata këshillojnë se tashmë është nevoja që të ketë kushte kornizë që nuk i detyrojnë kompanitë të largohen jashtë vendit apo të shpallin falimentimin. Konkretisht, kjo do të thotë: fundi i lojërave burokratike që lidhen me skllavërinë dhe taksat dhe taksat e larta doganore. Gjithashtu futja e çmimeve konkurruese të energjisë që ndihmojnë ndërmarrjet e vogla dhe të mesme të sigurojnë sërish rritje dhe prosperitet.

 

Viti 2023 kërcënon të jetë viti i dytë radhazi në të cilin numri i mbylljeve është më i madh se numri i bizneseve të reja. Kjo nuk ka ndodhur kurrë më parë, shton BILD. Sipas analistëve ekziston një rrezik i madh që të mos jenë vetëm mbyllje individuale, por që industria të largohet në një shkallë më të madhe dhe të mos kthehet më.

Dorina Kurtaj / SCAN

XS
SM
MD
LG