Lidhje


Me këto akte kriminale paqja duket larg/Sekuestrimi izraelit i tokave të Bregut Perëndimor nga kolonët arrin kulmin

Autoritetet izraelite kanë nxitur sekuestrimin më të madh të tokës në Bregun Perëndimor në më shumë se tre dekada, ndërsa shkalla e rrëmbimit të tokës në territorin e pushtuar palestinez po mbrrin kulmin e vet historik, thotë një mbikëqyrës izraelit. Sekuestrimi i planifikuar, i miratuar nga qeveria izraelite në fund të muajit të kaluar, por u publikua vetëm të mërkurën, synon 12.7 km katrorë tokë në Luginën e Jordanit, tha OJQ-ja Peace Now. 

 

Sipërfaqja rrit sasinë totale të tokës në Bregun Perëndimor që Izraeli ka deklaruar të vetin këtë vit në 23.7 km katror (9.15 milje katrore). Kjo e bën vitin 2024 deri tani vitin e pikut për sekuestrimin e tokës izraelite, tha mbikëqyrësi.Parcelat e përmendura në Luginën e Jordanit janë të ngjitura dhe ndodhen në verilindje të Ramallah, qyteti ku ka selinë Autoriteti Palestinez.Duke i shpallur toka shtetërore, qeveria izraelite i ka hapur ato për t'u dhënë me qira izraelitëve dhe për t'u ndaluar pronësinë private palestineze.


Kjo na distancon nga paqja'Vendbanimet izraelite në Bregun Perëndimor, të konsideruara të paligjshme sipas ligjit ndërkombëtar, shpesh citohen si pengesa kryesore për çdo marrëveshje paqeje të qëndrueshme me palestinezët në bazë të një zgjidhjeje me dy shtete.

 

"Sot, është e qartë për të gjithë se ky konflikt nuk mund të zgjidhet pa një alternativë politike që krijon një shtet palestinez përkrah Izraelit," tha Peace Now në një deklaratë./aljazeera

XS
SM
MD
LG