Lidhje


Turqia bën thirrje për unitet dhe bashkëpunimin midis kombeve turke në samitin në Shusha

Ministri turk i Punëve të Jashtme, Hakan Fidan, ka bërë thirrje për bashkëpunim dhe solidaritet rajonal të zgjeruar midis kombeve turke në mes të betejave globale për pushtet, raporton Anadolu.

 

“Për të parandaluar që konkurrenca e fuqisë globale të ndikojë në rajonin tonë, ne duhet të forcojmë radhët tona dhe të përdorim burimet tona për prosperitetin tonë të përbashkët”, tha Fidan në samitin joformal të krerëve të shteteve të Organizatës së Shteteve Turke (OTS), që po mbahet në Shusha të Azerbajxhanit.

 

Ai theksoi se “pronësia rajonale dhe bashkëpunimi rajonal duhet të përbëjnë dy parimet kryesore të përpjekjeve të përbashkëta”.

 

Fidan gjithashtu bëri homazhe për sakrificat e bëra gjatë luftës 44-ditore të Azerbajxhanit për fitore.

 

Shefi i diplomacisë turke vlerësoi OTS-në si një platformë të respektuar mes një rendi botëror “të prishur” dhe mbrojti zhvillimin e mëtejshëm të projekteve arsimore dhe rinore, duke përfshirë vendosjen e unitetit të alfabetit.

 

Ai theksoi rëndësinë e ndërtimin të një kuadri ligjor për të mbështetur bashkëpunimin në sektorë si lidhja, energjia, financat, tregtia, mbrojtja dhe teknologjia.

 

Fidan gjithashtu theksoi nevojën për të mbështetur komunitetin e diasporës, duke u shprehur se “është përgjegjësia jonë historike që t’i ndihmojmë bashkëatdhetarët tanë të ruajnë identitetin e tyre”.

 

Ai bëri thirrje për rritjen e marrëdhënieve institucionale me vendet që përputhen me vizionin e Türkiyes, duke propozuar zyra ndërlidhëse dhe ambasada kontakti për të mbështetur kauzat kulturore dhe identitare turke.

 

Duke iu referuar çështjeve të vazhdueshme rajonale, Fidan ripohoi mbështetjen për negociatat e paqes të Azerbajxhanit me Armeninë, duke kritikuar qëndrimin e çekuilibruar të disa vendeve perëndimore.

 

“Ne duhet të vazhdojmë të mbështesim plotësisht vëllanë tonë Azerbajxhanin për përfundimin me sukses të këtij procesi”, tha Fidan.

 

Për temën e Republikës Turke të Qipros Veriore (TRNC), Fidan kërkoi mbështetje për rritjen e përfaqësimit dhe integrimit ekonomik të TRNC-së brenda OTS-së.

 

Ai mbrojti masat e tilla si krijimi i një zyre tregtare, si dhe rritjen e marrëdhënieve turke dhe diplomatike me TRNC-në.

 

Lidhur me luftën Rusi-Ukrainë, Fidan theksoi nevojën për një përpjekje të zgjeruar për paqen dhe për një platformë diplomatike për të zbutur polarizimin.

 

Ai gjithashtu theksoi rëndësinë e një Afganistani të qëndrueshëm dhe përmendi angazhimin e Türkiyes për të trajtuar kundër-terrorizmin dhe sigurinë kufitare në vendet fqinje.

 

Më tej, Fidan dënoi edhe krizën humanitare në Gaza, duke kërkuar mbështetje për ndërhyrje ligjore për të adresuar konfliktin.

 

“Bota turke nuk mund t’i kthejë shpinën tragjedisë humanitare në Gaza”, pohoi Fidan, duke u bërë thirrje anëtarëve të OTS-së që të mbështesin procedurat ligjore ndërkombëtare në lidhje me çështjen izraelito-palestineze.

 

Në përfundimin e fjalëve të tij, Fidan shprehu besimin në praninë ndërkombëtare në rritje të OTS-së dhe përsëriti rëndësinë e unitetit midis shteteve anëtare.

 

“Uniteti dhe integriteti ynë qofshin të përjetshëm”, tha ai./AA

XS
SM
MD
LG