Cilat janë aktivitetet e FETO-s në Evropë, Amerikë, Afrikë, Azi Qendrore dhe Lindjen e Mesme?

Fakti që FETO është një organizatë që jo vetëm qëndron brenda kufijve të Turqisë, por ka edhe një strategji për t'u përhapur në të gjithë botën dhe ka arritur ta bëjë këtë në një masë të madhe, është me rëndësi të madhe për të kuptuar më mirë qëllimet dhe funksionet e vërteta të kësaj organizate. Dihet që kjo strukturë ka zgjeruar fushën e saj të veprimit dhe lëvizjes për të mbuluar të gjithë botën përmes individëve, vlerat kombëtare dhe shpirtërore të të cilëve janë gërryer tërësisht. Kështu, anëtarët e lëvizjes, të cilët ishin të larguar nga vlerat e tyre kombëtare dhe shpirtërore, së pari u larguan nga vetja dhe atdheu i tyre dhe më pas u shndërruan në individë që humbën egon e tyre në mënyrë që të përmbushnin të gjitha urdhrat e organizatës pa asnjë konsideratë për asnjë vlerë dhe në të njëjtën kohë pa u shqetësuar fare.
Pasi e përfundoi zhvillimin dhe organizimin e saj brenda vendit në vitet 1970 dhe 1980, FETO vazhdoi zhvillimin e saj brenda vendit që nga fillimi i viteve 1990 e tutje dhe u zgjerua me shpejtësi edhe jashtë vendit, duke filluar me vendet e Azisë Qendrore pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik dhe operoi në afërsisht 160 vende. Fakti që përpjekja e parë e organizatës jashtë vendit nuk ishte në Shtetet e Bashkuara ose në një nga vendet evropiane, por në vendet e Azisë Qendrore me një emërues të përbashkët, atë turko-islamik, është një pikë që duhet theksuar. Duket se FETO ka përdorur vlerat sublime si turqizmi dhe Islami, të cilat janë me rëndësi të madhe për njerëzit e rajonit, teksa për ambiciet e saj të ulta dhe ka vepruar si zbatuese e axhendave të aktorëve të caktuar në këtë gjeografi.
Kështu, FETÖ ka përdorur vlera të tilla si turqizmi dhe Islami si një levë duke i garantuar kështu shtetet dhe shoqëritë e rajonit përmes këtyre vlerave, në këtë mënyrë ajo ka vendosur ndjeshëm hapin e parë të zgjerimit të saj të jashtëm. Që nga kjo pikë e tutje, lëvizja ka pushuar së qeni një kërcënim për vendet ku synon të zgjerohet në të ardhmen. Me këtë situatë, FETÖ ka qenë në gjendje të realizojë qëllimet e saj për t'u shfaqur në vende të tjera, veçanërisht në Evropë dhe Amerikë, në një terren më të lehtë duke krijuar imazhin e një lëvizjeje të shoqërisë civile me politika të moderuara që tashmë vepron në vende të ndryshme jashtë vendit dhe ka fituar besimin e këtyre vendeve.
Së pari duhet theksuar se aktivitetet e FETO-s në Evropë, Amerikë, Afrikë, Azi Qendrore dhe Lindjen e Mesme janë të ngjashme me aktivitetet e saj të brendshme për sa i përket metodologjisë dhe përmbajtjes në disa aspekte . FETO, e cila përdor disa vlera kombëtare dhe shpirtërore më intensivisht në aktivitetet e saj të brendshme, së pari ka rrënuar disa vlera të caktuara kur vjen në vendet e huaja dhe më pas ka përdorur diskurse të tilla si civilizimi botëror për të krijuar një imazh dhe kornizë diskursi që tejkalon vendet, fetë dhe vlerat. Kjo qasje, e cila është shumë e ngjashme me diskursin e dialogut ndërfetar të FETO-së, është ngulitur në mendjet e anëtarëve të lëvizjes që do të marrin pjesë në aktivitetet e lëvizjes jashtë vendit, këta njerëz janë transformuar në njerëz që janë të përkushtuar për realizimin e qëllimeve të strukturës jashtë vendit duke i distancuar ata nga vlera të tilla si kombi ose atdheu. Kjo qasje e organizatës u mirëprit edhe nga vendet në të cilat ajo vepron dhe FETÖ gjeti një mjedis të favorshëm për të kryer aktivitetet e saj jashtë vendit.
Hapi i parë i aktiviteteve të FETÖ-së jashtë vendit ishte hapja e më shumë se 500 shkollave dhe universiteteve në këto vende. Kështu, FETÖ, e cila hapi shkolla në vende të ndryshme për qëllime në dukje të pafajshme, siç janë arsimi dhe trajnimi, menjëherë vuri në lëvizje qëllimin për t'u afruar me qarqet sunduese, mbajtësit e pushtetit ekonomik dhe grupet elitare të vendeve përkatëse.
Kështu, FETO zhvilloi një strategji të përshtatshme për secilin vend dhe shpejt fitoi një pikëmbështetje dhe ndikim në këto vende. Përveç shkollave, organizata krijoi gjithashtu qendra studimi dhe kulturore, kurse gjuhësore, si shoqata dhe fondacione, dhe më vonë u bë më e fortë ekonomikisht duke u bërë fillimisht një kompani dhe më pas një konglomerat, dhe u përpoq të paraqiste veten si një qendër e rëndësishme tërheqjeje, si dhe një qendër efektive pushteti në vendet ku vepronte. FETO është përpjekur të infiltrojë burokracinë dhe nivele të ndryshme shtetërore përmes prindërve të studentëve të elitës që studiojnë në shkollat e saj, dhe gjithashtu është përpjekur të ketë një zë në jetën ekonomike dhe shoqërore të vendeve përmes prindërve të pasur dhe me ndikim. Në të njëjtën kohë, FETÖ siguroi që studentët që studionin në shkollat e saj më vonë do të merrnin pjesë në departamente të rëndësishme shtetërore, duke mundësuar kështu që ideologjia e organizatës t'i transmetohej qeverisë përmes studentëve. Përveç kësaj, organizata është përpjekur të promovojë dhe shprehë veten dhe të drejtojë axhendën e saj përmes aktiviteteve të shtypit dhe medias. Dihet gjithashtu se FETO, e cila ka një interes të veçantë në komunitetin intelektual të vendeve jashtë Turqisë, duke mbajtur diskursin e saj mbi vlerat islame në nivelin më të ulët në vendet jo-muslimane ku operon me qëllim arritjen e të gjitha objektivave, duke arritur kështu shtrembërimin e imazhit të Islamit dhe gjetjes së terrenit të përbashkët me organizatat hebraike dhe të krishtera.
Duke vendosur kontakte me organizatat e inteligjencës së vendeve ku vepron jashtë Turqisë, përmes vlerave që frymëzojnë besim, siç janë paqja universale, dialogu ndërfetar dhe toleranca, organizata ka krijuar përshtypjen e një organizate me potencial të ulët për të paraqitur problem sigurie. Organizata, e cila nuk lë pas dore kryerjen e aktiviteteve lobuese për të formësuar çështjet politike, sociale dhe ekonomike në vendet ku vepron, gjithmonë ka arritur ta mbajë veten jashtë rrethit të cënimit të sigurisë. Përveç kësaj, lëvizja, e cila është vendosur në më shumë se 150 vende dhe ka qenë në kontakt dhe bashkëveprim me organizatat e inteligjencës së këtyre vendeve, jo vetëm që ka mbledhur informacione të inteligjencës nga secili vend individualisht, por ka krijuar edhe një rrjet që do të ofrojë shërbime inteligjence midis këtyre vendeve. Si rezultat, struktura, e cila shihej si një lëvizje që nuk paraqiste rrezik për një vend të vetëm, ka fituar pamjen e një organizate sekrete inteligjence që paraqet rreziqe të mëdha për pothuajse të gjitha shtetet kur bëhet fjalë për marrëdhëniet ndërkombëtare, ndarjen e informacionit të inteligjencës ndërshtetërore dhe madje edhe politikat e sigurisë. Fakti që organizata është në kontakt me shumë vende dhe organizata inteligjence e ka ngritur lëvizjen në një pozicion të rëndësishëm dhe kritik në lidhje me këto vende dhe ekuilibrat ndërkombëtarë. Aktivitetet lobuese të FETO-s kundër Turqisë në vendet ku ajo vepron jashtë saj dhe veprimet politike dhe ekonomike të kryera përmes këtyre aktiviteteve janë disa nga iniciativat më të rëndësishme që FETÖ ka ndërmarrë për Turqinë. Anëtarët e lëvizjes, vlerat kombëtare dhe shpirtërore të të cilëve janë gërryer dhe që janë larguar nga vetja, vendi dhe vlerat e tyre tradicionale, kanë marrë pjesë në të gjitha llojet e aktiviteteve lobuese kundër vendit të tyre ose kanë qenë pionierë të këtyre iniciativave duke organizuar vetë aktivitete lobuese.